VOEDSEL
DIER
PLANT
BLOEMEN / GROENE DETAILHANDEL
GROENE RUIMTE EN MILIEU
Silvia

Naam: Silvia
Leeftijd: 24
Mbo groen opleiding: Dierverzorging en Dierenartsassistent paraveterinair (beide BOL, niveau 4)
Diploma behaald in: 2009
Werkt nu (2012) als: Caissière
 
Silvia aan het woord:
 
Ik heb al heel lang een grote passie voor dieren
Na de kaderberoepsgerichte leerweg op het vmbo, ging ik naar een mbo sportopleiding. Daar moest ik mee stoppen en toen koos ik voor een opleiding met dieren: de mbo opleiding Dierverzorging op het Holland College te Maasland. Dat ging eigenlijk heel makkelijk. Ik heb al heel lang een grote passie voor dieren en wist al veel van dierverzorging. Ik werkte al als vrijwilliger bij een kinderboerderij. De laatste twee jaren van deze opleiding deed ik er ook vakken van de opleiding dierenartsassistent/ paraveterinair bij. Ik heb dus van beide opleidingen een diploma.
 
Helaas heb ik het gewoon niet getroffen wat werk betreft
Na het mbo werkte ik als Dierenartsassistente bij verschillende praktijken. Twee keer had ik een tijdelijk contract en bij een andere praktijk werkte ik een half jaar. Daar ging ik zelf weg, omdat ik het niet naar mijn zin had. Het ligt niet zo zeer aan het werk dat je als dierenartsassistente moet doen; dat is 80 procent schoonmaken en de rest bestaat uit: dieren verzorgen, assisteren van de dierenarts, baliewerkzaamheden zoals klanten helpen, telefoon beantwoorden etc. Dat vind ik leuk. Dieren staan bij mij op nummer één. Helaas heb ik het gewoon niet getroffen wat contract en werkgever betreft.
 
Ik ben gemotiveerd, als er zich een kans voordoet dan grijp ik die ook
Ik werk nu 24 uren per week als caissière bij een supermarkt. Ik ben op zoek naar ander werk. Ik wil in ieder geval meer uren gaan werken. Ik weet niet zeker of ik nog wil werken in de functie als dierenartsassistente, en ook is daar op dit moment heel moeilijk werk in te vinden. In deze regio, de omgeving van Rotterdam, is het aanbod schaars. Als ik in een andere regio zou gaan werken, dan woon ik te ver van het werk af. Als je bijvoorbeeld voor een spoeddienst wordt opgeroepen dan is het lastig om op tijd te komen, denk bijvoorbeeld aan reistijd en eventuele files.
Ik heb gesolliciteerd bij werkgevers in andere branches, maar daarbij merk ik dat het voor die werkgevers niet goed duidelijkheid is wat mijn diploma’s betekenen. Ik heb mbo diploma’s op niveau 4, maar zo waarderen ze het niet. Het is lastig uit te leggen dat het bij mijn opleidingen ook om management gaat.
Ik wil absoluut wel een andere opleiding volgen als mij dat verder helpt. Dat zou ik nu niet zelf kunnen betalen, dus dat zou dan via een ander traject moeten. Ik vind het moeilijk kiezen welke kant ik nu op moet gaan. Ik vind namelijk ook veel dingen leuk. De administratieve kant of stewardess. Maar ik zie mezelf ook wel ergens iets doen met de scheepvaart – een grote branche in deze regio. Ik ben gemotiveerd, als er zich een kans voordoet dan grijp ik die ook.

Jeroen

Chelsea

SilviaRapport: Intredeposities mbo'ers groen in 2014

Trendrapportage: 17 jaar zicht op mbo groen gediplomeerden

Groen in perspectief! Trendbrochure: mbo groen gediplomeerden door de jaren heen