VOEDSEL
DIER
PLANT
BLOEMEN / GROENE DETAILHANDEL
GROENE RUIMTE EN MILIEU
Jeroen

Naam: Jeroen
Leeftijd: 24
Mbo groen opleiding: Hovenier (BOL, niveau 4)
Diploma behaald in: 2009
Werkt nu (2012) als: Hovenier
 
Jeroen aan het woord:
 
Ik wist eigenlijk van jongs af aan al dat ik de groene richting op wilde
Ik werk als hovenier bij het hoveniers bedrijf waar ik gedurende mijn mbo opleiding op zaterdag en tijdens de vakanties ook al werkte. Via een kennis van mijn moeder kwam ik hier tijdens mijn mbo opleiding terecht. Ik hoefde maar één zaterdag voor proef te werken en toen kon ik beginnen. In die periode hielp ik gewoon mee, sjouwen en dat soort dingen doe je dan.
Als hovenier help je eerst mee, o.a. met onderhoud en aanleg. Nu werk ik steeds meer zelfstandig en ook alleen. Ik begeleid nu ook een BBL’er van een niveau 2 opleiding die bij ons werkt. Ik vind dat mijn werk goed aansluit bij mijn mbo groen opleiding.
 
Ik wist eigenlijk van jongs af aan al dat ik de groene richting op wilde. Ik was graag buiten bezig en had ook al een eigen tuintje. Ik zat eerst twee jaar op een school met leerweg ondersteunend onderwijs en daarna deed ik op een andere school twee jaar vmbo groen in de kaderberoepsgerichte leerweg. Na het vmbo ging ik naar de hoveniersopleiding bij Helicon Opleidingen in Boxtel. Ik had daar een hele leuke tijd, ik zat daar echt op mijn plek, omdat ik er ook echt voor gekozen had.
 
Ik vind het belangrijk om voor de toekomst een hbo diploma te halen
Ik denk na over mijn eigen loopbaanontwikkeling. Ontwerpen en tekenen vind ik leuk. Je ontwerpt iets wat je in de werkelijkheid ziet uitkomen. Nu ontwerpt mijn baas en voer ik uit. In de toekomst zou ik op den duur graag zelf ontwerpen. Ik zie mezelf dan op een kantoor, bij een gemeente of bij een landschapsarchitectenbureau werken.
 
Op mijn werk is er ruimte voor scholing en leren op de werkplek. Ik vind het belangrijk om voor de toekomst een hbo diploma te halen. Na mijn mbo opleiding startte ik met de hbo opleiding Tuin en Landschaparchitectuur aan de HAS Den Bosch, maar ik stopte na anderhalf jaar. Het was een nieuwe opleiding, we waren de eerste lichting studenten, het voelde alsof ik in het diepe werd gegooid. Het tempo op het hbo ligt veel hoger dan op het mbo en het was voor mij te hoog. De aansluiting op de mbo opleiding had beter gekund, met name de theorie en vooral Wiskunde. Op het mbo had ik veel minder wiskunde gehad vergeleken met de studenten van de havo. Van sommige dingen had ik echt nog nooit gehoord, dan was het helemaal nieuw voor me.
Ik wil misschien weer gaan studeren, maar dan in deeltijd. Binnenkort ga ik naar de open dag van de hbo opleiding Tuin- en landschapsinrichting bij van Hall Larenstein in Velp. Die opleiding start september volgend jaar.

Jeroen

Chelsea

SilviaRapport: Intredeposities mbo'ers groen in 2014

Trendrapportage: 17 jaar zicht op mbo groen gediplomeerden

Groen in perspectief! Trendbrochure: mbo groen gediplomeerden door de jaren heen